Korutany – Výstup na Kleiner Ankogel (3096)

Poslední den se můžeme dorazit, říkám si. Řidič - taťka, kterého čeká noční cesta domů, je sice jiného názoru, ale srdce vysokohorského turisty se v něm probudí při vidině druhé, dost snadno zdolané třítisícovky, a tak se vydáváme lanovkou na Ankogel.

Jezdí každou půlhodinu a má jednu přestupní stanici. (Dolní 1281, přestup 1941 a vršek 2631). Hned při výstupu z lanovky nás ovanul horský vítr a do očí udeřil sníh, ležící skoro všude. A to jsme si říkali, že nám sníh pro letošní léto stačil. Možností, kam vyrazit, bylo několik, ale my míříme vysoko, tedy na malý Ankogel - 3096 mnm (velký příště). Jdeme chvíli po sněhu, chvíli po trávě, kocháme se pohledy, a to všechno až do chvíle, než začneme po čistém sněhu stoupat do kopce. Naštěstí se nejedná o prvovýstup a ve sněhu jsou krásně tvarované schody. Když však sejdete z cesty, hrozí zapadnutí až nad kolena, jak si zkusil taťka i já. Ne vždy se ta noha snadno vytahuje. Před samotným stoupáním je po pravé straně cesty vystavěná hromada kamenů. Když dojdete až k ní, posadíte se a z plna hrdla zařvete, je tam parádní ozvěna.





Nad tímto polárním výstupem jsme potkali pár Němců (Rakušanů?), kteří zrovna sundávali mačky, protože cesta teď už šla po kamenech. (Oni s mačkama, my bez nich, tyjo). Stoupáte a stoupáte, odbočit není prakticky kam, až najednou stojíte na vrchu, který byl v našem případě celý zasněžený. Zpod sněhu vyčuhoval nějaký kovový sloup, hádali jsme, že by to mohl být vrcholový kříž. Nalevo se tyčí skalnatý kopec - velký Ankogel. Sedli jsme si na kameny, nechali se vyfotit Němci teď už bez maček, kteří zrovna dorazili, snědli svačinu a mazali dolů, neboť nám mrzly promočené nohy a větrem ošlehané ruce. Výstup nahoru trval necelé dvě hodiny, sestup dolů něco málo přes hodinu. Ale ten sestup stál za to, nepřetržitá skluzavka. Mít tak sáňky…
Dorazili jsme k lanovce chvíli před odjezdem. Hořely nám tváře, usmívající se od ucha k uchu. Dokázali jsme to, a bez maček! (Mě tváře hořely ještě dva dny potom, příště se tím krémem opravdu namažu).
Navečeřeli jsme se, vyklidili chatku a v devět se vydali domů, plni nových zážitků a hlavně dokonale unavení.