Bretaňský ostrov Île d'Arz na kole

Opírat se do pedálů a přitom poslouchat šumění moře, dýchat slaný vzduch a nechat si větrem čechrat vlasy… to přesně se dá na ostrově Arz dělat.





Arz je vesnice rozkládající se na jednom velkém a šesti malých ostrovech v Morbihanském zálivu (Golfe du Morbihan). Île d'Arz je právě ten největší ostrov. Z Vannes na něj jezdí každou hodinu lodička, trasa trvá jen asi čtvrt hodiny. Lehká nevýhoda je, že mimo hlavní sezónu loď nejezdí z přístavu přímo ve Vannes, ale z přístavu ve čtvrti Conleau, který je asi čtyři kilometry od centra. My jsme si krásně naplánovali, jak tam pojedem busem, ale když jsme ráno dorazili na zastávku, viděli jsme jen hromadu lidí v běžeckých hardech s číslem na zádech, muzikanty jako doprovodný program a pořadatele, kteří mi tvrdili, že autobus ze své tradiční zastávky nepojede, ale jestli pojede odjinud, to už nevěděli. A tak jsme díky maratonu šli do Conleau pěšky.







Kola jsme původně v plánu vůbec neměli, ale když jsme na ostrově vystoupili a viděli jsme tam půjčovnu... tak jsme nakonec neodolali. Z nějakého nepochopitelného důvodu nám chlápek dokonce dal slevu (místo 24 euro za 3 kola jsme platili 20) a navíc řekl: "Já tu přes den nebudu, ale kdybyste měli s kolem nějaký problém, tak se sem vraťte a vemte si jiný, bude to tu otevřený." Těžko říct, jestli tam nepracoval ve stylu Vrchní, prchni. Když jsme je odpoledne vraceli, tak tam byl zas jiný.

Teď se však dostáváme k zásadnímu nedostatku ostrova Arz. Ono sice po celém obvodu ostrova vede krásná pěšinka (obvod měří cca 12 km), ale ta je po celé délce zakázaná pro kola. Takže vám, pakliže jste si osedlali bicykl, zbývá podívat se mezi domky a ke kostelu, což bezpochyby taky stojí za to, a sem tam to střihnout na skok k moři a případně podél pobřeží kolo chvíli vést.







Bretaňská sladká specialita Kouing Aman










kostel Eglise de la Nativité


a hrob s bretonským nápisem "Na shledanou"

Komentáře