Quimper: hlavní město kraje legend



Bylo nebylo, za devatero majáky a devatero zástupy stávkujících železničářů, v bretaňském kraji Cornouaille vládl král Gradlon. Ten měl, samozřejmě, hodně peněz, a tak jich pár z nich dal Svatému Corentinovi, který tehdy ještě svatý nebyl, aby na místě dnešního Quimper založil katedrálu. I stalo se, jak přikázal, a Corentin se stal prvním quimperským biskupem.

Krom toho, že měl hodně peněz, měl Gradlon taky krásnou dceru Dahut (oplýval tedy atributy na krále zcela běžnými a nudnými), a té nechal jako dárek postavit město Ys na břehu moře, severně od Quimper. Město bylo před přílivovými vlnami chráněno hrázemi, od nichž měl klíč jen Gradlon, jenže ouha: ďábel navedl Dahut (postava ďábla se tam vkradla nejspíš vlivem pokřesťanšťování bretonské kultury), aby králi klíče ukradla a hráze otevřela. A tak se do města dostaly obrovské přílivové vlny a pohltily ho. Král Gradlon stihl uniknout, ale Dahut se utopila a po smrti se proměnila v mořskou pannu, která navádí námořníky na skaliska a útesy.



Gradlon prchající před přílivovou vlnou. Zdroj

K legendě se ještě sluší dodat, že Ys znamená bretonsky "pod" – jakože pod mořem, že svatý Corentin žil v šestém století a že legenda nemá jednotnou podobu (takže mě nikdo nemůže obvinit, že "tak to nebylo"). Každopádně jde o jednu z nejslavnějších legend ve Francii.
Quimper je francouzský přepis bretonského Kemper, což po jistých jazykových úpravách, jimiž si jazykovědci navíc, jak už to bývá, nejsou úplně jisti, znamená soutok. Stékají se tam totiž řeky Odet, Jet, Le Steir a Frout, který teče částečně pod zemí.

řeka Odet

květiny...
... a vedle vánoční výzdoba!

















Náměstí Place Terre au Duc


Katedrála toho slavného svatého Corentina


Tržnice v bývalém klášteře svatého Františka
Tržnice kdysi. Dneska už ty čepce bohužel nikdo nenosí.

V Quimper jsme objevili nádhernou zahradu Jardin de la retraite, ve které nechybí samozřejmě palmy a olivovníky, typické bretaňské stromy.


Makronky (macarons). Stojí to hodně a je to malé, ale stejně si to koupíš, protože prostě... musíš ochutnávat místní kuchyni, žejo! Tohle je s kaštanovou náplní a s náplní ze slaného karamelu.

Slavná quimperská konzervárna La Belle-iloise

Quimperská keramika Henriot (faïence, taky slavná), ručně vyráběná a malovaná od roku 1690


Komentáře