Prosincový pěší průzkum ostrova Île de Bréhat

Když jsem si dostatečně prohlédla centrum vesnice Île de Bréhat, zamířila jsem na severní ostrov.  Minula jsem zavřenou kavárnu s romantickými stoly z bílého plechu na terase. Nádhera, říkám si. Pokračovala jsem v cestě, kochala se krávami, traktoristy a mořem. Trochu jsem se podivovala nad tím, jak cesta zatáčí, ale uklidňovala jsem se tím, že mám špatný orientační smysl a určitě jdu dobře. Udělala jsem dalších mnoho fotek, prohlédla si kamenný kostelík a pak minula zavřenou kavárnu s romantickými stoly z bílého plechu na terase. Náhdera, říkám si. I když počkat...
Výhodou malých ostrovů jako Bréhat je to, že když zabloudíte, přijdete na to relativně brzy – buď dorazíte k moři, nebo na místo, kde jste už byli.

u majáku Paon

Île de Bréhat je jeden z těch snáz dostupných ostrovů. Na rozdíl od Ouessantu, Belle Île nebo Île de Seine tam jede lodička jen deset minut – podobně jako na Île d'Arz na jihu Bretaně u Vannes, který jsme s mojí českou návštěvou projezdili na kole. Z Rennes, kde jsem studovala, to i tak bylo kus cesty. Jela jsem v šest vlakem do Saint-Brieuc, odtamtud autobusem do Paimpolu a odtamtud dalším autobusem do Arcouestu. Tam jsem si u okýnka koupila za deset euro zpáteční lístek na lodičku (zde najdete rozvrhy odjezdů a ceny) a při čekání na odjezd pozorovala východ slunce. Za celý ten semestr jsem si nezvykla na to, že tu slunce vychází o hodinu později než u nás.

přístav Arcouest v 9:20 ráno

cestou na Bréhat

Na lodi jsem byla jen já a pár místních. Stejně tak na ostrově jsem potkávala výhradně důchodce na procházce či na kole a zemědělce na traktorech. Zemědělci s sebou často měli psy, kteří běhali podél traktoru. Podle jedné cedule hned u přístavu žije v létě na ostrově 5 000 lidí, v létě však jen 400. Bréhat je známý tím, že tam kvetou nádherné květiny, taky se mu říká île fléurie (rozkvetlý ostrov), proto je možná trošku na hlavu jet tam 18. prosince, kdy tam nekvete ani mech, ale mně se to líbilo.

Ostrov Bréhat se vlastně skládá ze dvou ostrovů – jižního a severního. "Centrum" s názvem Le Bourg se nachází na jižním, kde je i vesnice se stejnojmenným názvem Île de Bréhat. Tam je jeden obchod, pekárna a nějaké hotely a kavárny, ale ty jsou otevřené jen v létě.

Le Bourg, centrum vesnice Île de Bréhat. Myslím, že stylovější by bylo, kdyby nazdobili tu palmu.

Bréhat vám přeje šťastné svátky!

Bréhat za odlivu


originální napajedlo

Jedním z hlavních lákadel ostrova je maják Paon. Ono obecně většina lákadel Bretaně má podobu majáku. Stojí na útesu a je od něj nádherný výhled na širé moře. Popadla mě nenadálá chuť mít u majáku fotku, ale nikde nikdo nebyl. Musela jsem si tedy poradit sama. Postavila jsem foťák na batoh, nastavila samospoušť a šla si sednout na kamennou zídku. První pokus dopadl neslavně:


Na druhý až patnáctý pokus jsem se sice vešla na fotku celá, ale nebyla jsem spokojená se svým výrazem, vlající kapucí, zapnutou bundou, kapesníkem trčícím z kapsy a podobně. Strávila jsem u majáku hezkou čtvrthodinu chozením od foťáku k zídce a zpět. Když už jsem si připadala jako opravdový debil a doufala jsem, že se někdo zpoza nějakého kamene nebaví na můj účet, s jednou fotkou jsem se chtě nechtě spokojila.

Pak jsem ještě chvíli fotila racky a krajinu. Následně jsem se vydala podél pobřeží na východ, že takhle obejdu severní ostrov. Za celou dobu jsem opravdu nikoho nepotkala, takže jsem si to mimořádně užila.



Piknik. Skoro.
Na severním pobřeží narazíte jen sem tam na stavení.

Typický obyvatel Bréhatu v prosinci

Na Bréhatu jsem obdivovala mimo jiné, jak mají lidé krásně po bretaňsku označené své domy.


Při průzkumu severního ostrova jsem ještě asi třikrát zabloudila a několikrát se octla na cizí soukromé pláži, ale nakonec jsem se šťastně vrátila na jižní ostrov a vylezla nahoru na kopec ke kapli Saint-Michel, od které je opravdu nádherný výhled.

kopec s kaplí svatého Michala

od kaple Saint-Michel


Původně jsem myslela, že pojedu posledním trajektem v pět, ale pak jsem uznala, že bude jistější vrátit se předposlední lodí. Jeden nikdy neví, co se může pokazit, a i když by mohlo být zajímavé přespat doma u nějakého ostrovana, preferovala jsem se tak pokročilé sociální interakci vyhnout.



Komentáře