Haute Normandie část II. – Pěšky po pobřeží z Etretat do Fécamp

Etretat → Yport → Fécamp

Středa 5.8.

Dnešek byl turisticky zajímavější. Ráno jsme si v Office de tourisme zdarma sehnali mapu, na které byly krásně zaznačeny všechny možné okruhy, které se dají absolvovat mezi Heuqueville a St. Martin aux Buneaux. Jaké štěstí – až do Fécamp, kam jsme toho dne chtěli dojít, vedla turistická značka, z půlky legálně úplně po kraji útesu, ze čtvrtiny to šlo, i když nelegálně, taky, a závěr jsme už museli slézt do vnitrozemí.

Krajina je po celou dobu prakticky stejná – vlevo moře a vpravo buď ohrada s kravami, nebo obilné pole, v srpnu už tedy spíš strniska a na nich balíky slámy.

Přestože se jde převážně rovně, sem tam pěšinka klesá na plážičku, jejíž velikost se mění v závislosti na přílivu a odlivu moře. Nedoporočuju usnout za odlivu na samé hranici souše a vln, mohl by to být nepříjemný budíček.

Na pobřeží jsou celkem často zbytky bunkrů a jiných opevnění, což Michalovi náležitě zpříjemnilo výlet.





V Yportu jsme se dlouho nezdrželi, vlastně jsme jen prošli pláž. Působil na mě dojmem průměrného přímořského městečka.

Ve Fécampu jsme také vzali za vděk kempem. Opět tedy plným, ale tentokrát nám na recepcí s úsměvem řekli, že mají vždycky nějaká volná místa pro "randonneurs", tedy právě takové pěší turisty, jako jsme my.

Vlahý večer nás vylákal ven. Jak pravila i jedna paní prodavačka, se kterou jsem se náhodou dala do řeči v Etretat, Fécamp je jiný. Smutnější, pochmurnější, uzavřenější... Chcete-li se dostat k majáku, který splňuje všechny mé představy o majácích i požadavky na ně, ba je i předčí, musíte urazit kus cesty po dřevěném mole vybíhajícím do moře. Škoda že ten den nebyly trošku větší vlny... Kapli Notre Dame de salut stojící na protějším kopci jsme se rozhodli nechat na zítra.




Čtvrtek 6.8.

Už po třetí zahajujeme den výstupem ke kostelíku na kopci - a nejlepší na tom je, že pokaždé v jiném městě. Tentokrát je to Notre Dame de salut. Na jeho zdech vevnitř můžete číst, stejně jako ve všech jeho bratříčcích na normandském pobřeží, vzpomínky na námořníky, jak na ty, kteří pluli pod šťastnou hvězdou, tak na ty, které mořský živel připravil o život. Posnídali jsme v závětří jednoho bunkru, což bylo jediné místo, kde jsme nemuseli mít strach, že nám bageta uletí.


Notre Dame de Salut na kopci ve Fécamp

Výhled od Notre Dame de salut

Na programu byla prohlídka Fécamp. Benediktinský palác, dříve klášter mnichů, dnes výrobna nějakého prý slavného likéru. Kostel sv. Guillauma, Abbatiale de la Sainte Trinité a naproti němu trosky Château de Fécamp.

Benediktinský palác

ruiny Château de Fécamp

Naše trasa