Fagaraš den V. – Znovu do hlubin hor

Lacul Bâlea na silnici Transfăgărășan → Lacul Capra → Vârful Mircii (2470) → jezero Izer → pod horou Tarata

Přemlouvání, přemáhání, ibalginy, brufeny, tejpy, obvazy… Petr toho zkusil hodně, ale jeho koleno se neumoudřilo a rozhodlo, že tři dny byly ažaž. A tak se naše výprava rozdělila. Lukáš se další dávky adrenalinu velkoryse také vzdal a spolu s Petrem se převtělil do role stopaře. Měli štěstí, docela brzo jim zastavil chlápek, co je vzal až do Fagaraše.
My zbylí čtyři jsme se začali drápat po modré zpět na hřeben. Vypadalo to na první sychravý a mlžný den. Docela dlouho jsme traverzovali svahy kopců, obklopeni ze všech stran horami, a přešli jsme i dvě malá sněhová pole. Pořádně zabrat nám dal až Vârful Mircii, 2470 mnm., který je unikátní v tom, že cesta nahoru vede úplně "po hraně". Není to nebezpečné, žádné exponované úseky, jen tam hora vytváří něco jako úzký násep, a turista kráčí po jeho úplném středu a vrcholu.


Cesta na Vârful Mircii


Po šesti hodinách a pár minutách chůze jsme sestoupali k jezeru Izer, které je sice na mapě označeno kytičkou a nápisem rezervace, ale přesto bylo plné odpadků. I tak se ale na odtoku z jezera dalo bezpečně vykoupat.
Museli jsme se pomalu rozhodnout, kde ten večer složíme hlavu. Nabízela se nedaleká Cabana Podragu, ale nám se k ní nechtělo tolik slézat z hřebene a navíc jsme se báli, aby nebyla placená. Michalovi se chtělo ke Cabaně slézat vůbec nejmíň z nás všech, a proto do vymýšlení místa k táboření zapojil veškerou kreativitu. Popošli jsme ještě kus dál, do sedla mezi vrcholky Tărâta a Corabia, a z něj se volným stylem vydali svahem dolů na jih, kde jsme tušili přítomnost potoka. A byl tam! Z jeho pramene jsme doplnili zásoby vody a pak jsme sestoupali ještě kus níž, kde jsme si vyhlídli rovný plácek. Celá tato malebná rovinka však v minulosti sloužila asi jako pastva pro ovce, protože zem byla posetá jejich bobky a páchlo to tam jako v chlívku. Pokorně jsme nějaké ty dva krát tři metry čtvereční vyčistili a utábořili se v lůně hor.

Komentáře