Fagaraš den II – 1750 metrů nahoru. První setkání s osly, psy a koni.

Turnu Roşu (440) → Şaua Budislavului (2200)

Je to tady! S hekáním nasazujeme na záda těch 22 kilo a vykračujeme vstříc rumunské divočině. První, co cítíme, je čerstvý asfalt a nějakých sto výškových metrů nad vesnicí pak pozorujeme dělníky, jak ho lijí mezi štěrk na cestě. Pak necelou hodinu většina naší skupiny nevidí nic, protože se soustředí jen na to, aby neztratila z dohledu Lukáše, který se do toho doslova obul.

Klášter Turnu Roșu



První záchytný bod: pravoslavný klášter. Kostel se bohužel zrovna opravoval. Lukáš se uvolil zvolnit krok. Bylo to na místě, protože cesta opustila potok a vydala se lesem strmě vzhůru, takže jsme poprvé pořádně ocenili hůlky. Bohužel už tady začalo Petra bolet koleno, i když zatejpované. Asi po třech a půl hodinách chůze jsme definitivně opustili pásmo lesa a napojili se na hřebenovou značku červený pruh. To byla výborná příležitost k obědu, během kterého jsme měli tu čest seznámit se s pasteveckými psy. Jen co fagarašský větřík roznesl vůni otevírané Májky, vylezli zpoza kopce a sedli si asi tři metry od nás. Tam už ale naštěstí zůstali a jen nás zálibně pozorovali, zatímco my jsme vestoje a s hůlkou v ruce namířenou na potenciální nepřítele dobíjeli energii. Možná to bylo zbytečně bojové opatření, oni ti psi jsou většinou chundelatí a sympatičtí, takže má člověk co dělat, aby si je nepřibalil do batohu a neodnesl domů.



Ten den jsme poprvé a naposledy viděli i stádo koní a osla. Šlo se snadno, celou cestu s hůlkami, takže už po devíti hodinách pochodu jsme byli na Şaua Budislavului, kde jsme se rozhodli tábořit. Večer byla pořádná kosa, takže i jen mytí zubů se proměnilo v opravdovou výzvu.



Další články z této expedice:
Den I: příjezd do Turnu Roșu
Den II: Turnu Roșu (440) → Șaua Budislavulu (2200)
Den III: Șaua Budislavului → Lacul Avrig → Vârful Scara (2306) → Șerbotă (2331) → pod Negoiu
Den IV: pod Negoiu → Negoiu (2535) → Strunga Doamnei (Dámská stezka) → Călțun → Lacul Bâlea na silnici Transfăgărășan (2050)
Den V: Lacul Bâlea na silnici Transfăgărășan → Lacul Capra → Vârful Mircii (2470) → jezero Izer → pod horou Tarata
Den VI: pod horou Tarata → Viștea Mare (2424) → Moldoveanu (2544) → Refugiul Portiţa Viştei → Refugiul Fereastra Mică
Den VII: Refugiul Fereastra Mică → Cabana Urlea → Breaza (600)

Komentáře